Pasteltechniek

Pastel is te omschrijven als krijt (pure kleur pigmenten) in verschillende hardheden. Er zijn vele soorten pastelpapieren op de markt met verschillend resultaat. Van grove structuur tot fluweelzacht.


Kenmerken

Pastel is een zachte krijtsoort op basis van kaolien (porseleinaarde) en pigment, waarmee op schilderachtige wijze getekend kan worden. Kunstenaars die met pastelkrijt werken zien hun werk eerder als een schilderij dan als een tekening. In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, bevatten de pastelassortimenten ook zeer felle kleuren. Pastelkrijt is een gemakkelijk te gebruiken en veelzijdig tekenmateriaal. De pigmenten zijn kleurecht en dekkend dit heeft als voordeel dat lichte kleuren over donkere kleuren kunnen worden aangebracht. Pastelkrijt is in diverse hardheden te verkrijgen en er zijn dozen voor landschappen, natuur, portret en algemeen te verkrijgen. Er zijn tegen de 300 kleuren verkrijgbaar.

Het portret is opgebouwd in lagen. Alle ondekbare kleuren worden gebruikt.Pastelpapier

Pastelpapier heeft altijd een structuur voor optimale hechting van pastelkrijt. Verkrijgbaar in diverse kleuren. De structuur kan variëren van fijn tot grof. Ook zijn er verschillende soorten pastelkarton met een zandachtige of met een fluwele structuur.

Mi-Teintes is een 160g gekleurd papier, het is in de massa gekleurd en heeft een katoengehalte van 50%.
Het heeft één zijde met een honingraatmotief en één zijde met een fijne korrel.
Het Mi-Teintes papier kan gebruikt worden voor verschillende kunsttechnieken zoals pastel, houtskool, sanguine, potlood en zelfs plakkaatverf. Maar ook voor kaarten maken, plooien, knippen, lijmen,... is het zeer geschikt.


Keuze van het pastelpapier maakt u zelf.

U bepaalt zelf de kleur van het pastelpapier. Dit ivm met de achtergrond

Onderstaand de mogelijkheden.